Olen jo aikaisemmin kirjoittanut blogiini Essure-sterilisointimenetelmän haitoista ja riskeistä:

 

http://jalkeilla.blogspot.fi/2017/03/essure-sterilisointimenetelma.html

 

Sittemmin Bayer on vetänyt Essuret pois Suomen markkinoilta. Syyksi mainittiin taloudelliset seikat, mutta kannattaa pitää mielessä että Essureista tuli täällä Suomessakin iso kohu, oikeutetusti, ja pitkälti sen ansiosta että naiset nostivat asiasta äläkän netissä. Kohu on oikeastaan ollut maailmanlaajuista, sillä naisten terveysongelmatkin Essureen liittyen ovat toki ilmenneet missä tahansa missä Essureja on ehkäisymenetelmänä asennettu.

 

Tässä erään kätilön Facebookissa julkaisema kommentti hiljattaiseen Lääkärilehden kirjoitukseen aiheesta: ”Olisi toivottavaa, että somekohu Essuren ympärillä rauhoittuu. FDA:n sivuilta saatava informaatio on asiallista. Tilannetta voidaan jäädä seuraamaan ja Essure-menetelmän valinneet naiset voivat jatkaa implanttien käyttöä.”(siteeraus Lääärilehdestä, blogistin huomio)

Olisi toivottavaa, että Essure-implantteja valmistava taho Bayer kantaisi vastuunsa, ja invalidisoivista oireista kärsivät naiset otettaisiin vakavasti. Olisi myös toivottavaa, että ne naiset, jotka hirvittäviä oireita ovat saaneet, saisivat pikaisen, turvallisen avun ja Essureiden poiston.

Tällä hetkellä Essureiden poistoa joutuu odottamaan yli puoli vuotta, ja niitä poistetaan vetämällä ja katkomalla. Tämän seurauksena implantti voi fragmentoitua elimistöön, mikä johtaa oireiden jatkumiseen, mahdollisiin uusintaleikkauksiin tai pahimmassa tapauksessa pysyvään terveyden ja työkyvyn menetykseen.

Maailmanlaajuinen ”somekohu” ei synny tyhjästä. Naiset eivät kuvittele oireita. Essure on aiheuttanut useiden valtioiden terveysviranomaisten julkisen varoituksen naisille, ne menettivät CE-merkinnän EU:ssa, ja Bayeria vastaan on nostettu joukkokanteita terveyden menettämisestä. Ja meillä toivotaan, että naiset olisivat vaiti ja lakkaisivat häiritsemästä? Olisi toivottavaa, että lääkärit ottaisivat yhteyttä kokeneisiin kollegoihinsa mm. Hollanissa tai Yhdysvalloissa turvallisen poistotekniikan oppiakseen. Niin kauan, kuin tätä vastuuta tiedottamisesta ei kukaan muu kanna, naiset tekevät sen itse somen kautta.

 

Tässä linkki lääkärilehden artikkeliin: https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/miten-sterilisaatio-nyt-tehdaan/

 

On huomionarvoista että yksi artikkelin kirjoittajista on tutkinut Essure-menetelmää ja toisen kuluja on maksellut Bayer (kts. sidonnaisuudet Lääkärilehden artikkelista). Olisikohan jonkun muun pitänyt kirjoittaa tämä artikkeli? Vaikka semmoisen lääkärin joka on nähnyt poistoleikkauksissa mitä kaikkea Essuret voivat aiheuttaa naiselle, jutellut näiden naisten kanssa ja jolla ei ole asiaan sidonnaisuuksia?

 

Onko Lääkärilehti rehellinen ja puolueellinen lehti? Tätä on pohdittu myös tässä kirjoituksessa: https://villepontynen.blogspot.fi/2018/01/tata-laakarilehti-ei-suostunut.html Suostuttaisiinkohan Lääkärilehdessä julkaisemaan Essure-kriittinen artikkeli? Ei välttämättä vaikka se olisi asiallinen, hyvin perusteltu ja ammatti-ihmisen laatima. Kuka haluaisi ottaa haasteen vastaan?

 

Näin on YLE käsitellyt asiaa muutama kuukausi sitten: https://yle.fi/uutiset/3-9780262

 

Miten Essure-somekohun saisi laantumaan? Jokainen kirurginen nukutuksessa tehtävä poisto-operaatio maksaa tuhansia euroja. Operaatiossa potilas nukutetaan ja hänen kohtunsa ja munanjohtimensa poistetaan. Yleensä tämä saadaan tehtyä laparoskopisesti, mutta joskus tämä ei ole mahdollista ja joudutaan tekemään avoleikkaus.

 

Tällä hetkellähän Bayer ei noita viuluja maksele vaan ne maksetaan valtion pussista. Onko tämä taloudellinen tekijä siellä taustalla? Eikö tämän vuoksi naisia oikein haluttaisi ottaa todesta ja auttaa sen lisäksi että onhan se noloakin että tämmöinen menetelmä alunperin päästettiin markkinoille?

 

Olisi tietenkin hienoa jos Bayer kantaisi vastuunsa. Vähintäänkin vaikuttaisi oikeudenmukaiselta, että terveydenhuollosta tulisi viesti: "Essure-implantit aiheuttavat osalle naisista erittäin vakavat oireet ja silloin ainoa turvallinen poistotapa on leikkaus. Jos oireita ei ole, ei leikkausta tarvita."

 

Naisten oireiden vähättely, se että naiset joutuvat odottamaan hirveissä oireissa kuukausia leikkaukseen pääsyä ja naisten älyn aliarvioiminen syyttämällä heitä siitä että he joutuvat hankkimaan apua ja tietoa netistä ovat kaikki erittäin hyvä resepti some-kohun jatkumiselle. Naiset eivät tule luovuttamaan. Saataisiinko me myös miehiä tukemaan naisia tässä asiassa?

 

Stop Essure-verkkosivut: https://stopessure.weebly.com/essure.html

 

Lähde: Jalkeilla blogi

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät Hoidot Suomessa ja Euroopassa

HYVE CAM 2018 lataa esite

Vita Aktive

vita aktive

Suomen Terveysjärjestö STJ ry, info [at] stjry.fi p. 044  355 8540