Pyörin somessa aika tavalla sellaisissa porukoissa, jossa ihmiset ovat joko muuten vain tai työnsä puolesta kiinnostuneita terveytensä ja hyvinvointinsa edistämisestä ja mm. terveellisesta ruokavaliosta. Ihmisillä on tässä erilaisia vaiheita, he ovat eri kohdassa omaa polkuaan ja valitsevat polkujensa haarautuessa hyvin yksilöllisiä reittejä. Tämä on syvällä ihmisyydessä, halu kohentaa vallitsevia olosuhteita. Halu tähdätä ylemmäs, yltää johonkin parempaan. Kunnioitetaanhan tätä puolta ihmisyydessä, myös ruoan suhteen.

Monilla, jotka ovat kokeilemassa jotakin tietyntyyppistä ruokavaliota tai jotka ovat jo pidempäänkin sellaista noudattaneet, on ikävältä tuntuvia kokemuksia siitä, miten muut ihmiset suhtautuvat heidän syömisiinsä. Monilla on mm. kokemusta siitä, miten kukaan ei ollut huolissaan heidän syömisistään, kun he söivät kaikkea mitä muutkin ja kaikkea mitä kulloinkin oli tarjolla. Aivan sama vaikka se olisi ollut ihan täyttä sontaa. (No nyt tuli itsekin lyötyä korostuksen vuoksi hieman leimaa tietyntyyppiselle ruokavaliolle, mutta antaa nyt mennä..) Se että ihmiset vetää pitsaa, karkkia, sipsejä, limpparia, hamppareita yms. on ihan normaalia. Auta armias kun kokeilet jättää pois gluteenia, maitoa, sokeria, lihaa tms. ja kun alat käyttämään janojuomana vain vettä, lisäät kasviksia, marjoja ja hedelmiä niin johan saisit selittää itsesi suu vaahdossa nestehukkaan ja uupumukseen asti, miksi olet moinen "ruokavaikeilija"! Usein kritiikin taustalla on tunne siitä, että pitäisi oikeastaan itsekin kiinnittää huomiota syömisiinsä, sillä jos on täysin tyytyväinen omiin valintoihinsa, on harvoin tarvetta kritisoida toisten valintoja.

Siltä, joka pyrkimyksenään kohentaa terveyttään muuttaa ruokavaliota kysellään usein kaikenlaista. Koko ajan. Häntä myös kritisoidaan. Sukulaisvierailut voivat olla täyttä piinaa, kun joutuu sietämään varsin lapsellistakin käytöstä. Mummot ja tädit pahoittavat mielensä, kun et syö heidän kakkua tai karjalanpaistia ja olet sitten sen jälkeen Hitleristä seuraavaksi pahin maailmanhistorian ihminen. Usein pahin kritiikki, kenties huumorin varjolla tulee ihmisiltä, joilla itsellään on todella epäterveellinen ruokavalio. Kukaan ei kysellyt, että mistä nyt saat sen ja sen vitamiinin tai kivennäisaineen, jos jätät sitä tai tätä pois ruokavaliostasi kun söit kuten muutkin, vaikka olisit syönyt miten huonosti.

Tämä sama pätee usein myös lapsiin. Vaikka lasten ruokavalio olisi miten heikko ja epäterveellinen tahansa siihen ei kukaan yleensä puutu, mutta sitten ollaan syvästi huolissaan ja tehtaillaan jopa lastensuojeluilmoituksia, jos lapsilla tai perheessä muutetaan ruokavaliota vaikkapa niin että perhe jättää pois viljat ja maitotuotteet. Tavallisesti muutokset tehdään harkituksi ja jos niistä koituu terveyshyötyjä, niin se toki lisää motivaatiota jatkaa samalla linjalla.

Kun ihminen tekee ruokavaliomuutoksia joko maailmankatsomuksensa tai terveytensä vuoksi, annetaanhan hänelle ruokarauha, kiitos. Usein muutokseen totuttelu on jo itsessään sellainen prosessi, että siihen ei tarvita mitään lisästressiä sellaisten ihmisten taholta, jotka luulevat kovasti olevansa aina oikeassa, vaikka heillä ei olisi mitään koulutustakaan ravitsemusasioissa.

Olen itse sitä mieltä, että ihminen on sekasyöjä eikä ihmiskeho sovellu täysin vegaaniin ruokavalioon ilman että ainakin B12 otetaan ravintolisänä. Enpä silti tuo tätä asiaa julki ellei sitä minulta kysytä vaan annan ihmisten syödä miten he tahtovat. En myöskään moiti niiden ruokavaliota, jotka syövät mielestäni tosi epäterveellisesti, vaikka hiljaa mielessäni joskus mietin, että tarviiko mun kuunnella sitten kaikki ne terveyshuolet, jotka todennäköisesti aika pitkälti hellittäisivät, kun ihminen ottaisi vastuuta itsestään ja pistäisi ravitsemuksensa kuntoon.

Jos syöt itse mielestäsi terveellisesti ja se on hyödyttänyt sinua, niin olet paras mahdollinen esimerkki ihan vain noudattamalla hyvin mielin ruokavaliotasi. Olisiko hyvä, jos puhuisit ruokavaliostasi vain, kun joku osoittaa kiinnostusta sitä kohtaan? Joku, joka syö nyt sinun mielestäsi epäterveellisesti, saattaa myöhemmin kiinnostua kohentamaan hyvinvointiaan. Saatat olla tärkeäkin myötävaikuttaja hänen polullaan, kun hän on huomannut sinun hyvän esimerkkisi ja myöskin hyväksyntäsi ja rentoutesi hänen ruokavaliotaan kohtaan aikana, jolloin se ei välttämättä ole ollut kovin hääppöinen ravintoarvoiltaan. Olet sitten "kummalla puolella aitaa" tahansa, älä tule iholle ruokavalioasioiden kanssa. Kunnioita toisten rajoja ja hyväksy, että syömiset ovat hyvin henkilökohtainen asia.

Miten sitten suhtautua niihin, jotka kritisoivat sinun terveellistä syömistäsi tai sitä, että olet jättänyt jotakin ruoka-aineita tai ruoka-aineryhmiä pois ruokavaliostasi? Se riippuu toki siitä, mitä hän sinulle sanoo ja millainen hän on. Tässä joitakin esimerkkejä:

 

"Minulla on nyt meneillään tällainen tosi tärkeä kokeilu ruokavalion suhteen ja haluan noudattaa sitä tarkasti, jotta näen miten se vaikuttaa. Arvostaisin kovasti jos saisin tälle kokeilulle muiden tuen."

"En valitettavasti voi nyt ottaa tuota herkullisen näköistä ja tuoksuista kakkupalaa yhtään, sillä tulen siitä moneksi päiväksi tosi kipeäksi. "

"Voitaisiinko oikeastaan vaihtaa puheenaihetta. Minua ei nyt huvittaisi jutella mistään syömisasioista"

"Kiinnostaako sinua terveellinen ruokavalio?" (Keskustelu on usein helppo päättää jos kyselijä ei oikeasti ole niinkään kiinnostunut ruokavaliostasi vaan ennemminkin halukas sabotoimaan sitä, mikä hänen motivaationsa siihen sitten onkin.)

"Minulla on nyt tällainen ja tällainen ruokavalio ja ajattelin ihan etukäteen soittaa ja sopia että olisiko helpompi, että toisin omat eväät niin sinulla ei ole sitten mitään stressiä minun syömisistäni, kun eihän se syömisen tarvitse missään pääroolissa olla kun tullaan käymään. Teitähän me tullaan katsomaan."

"Olet nyt ilmeisesti aika huolissasi minun ruokavaliostani, että miten saan sitä ja tätä ravintoainetta kun en juo maitoa enkä syö punaista lihaa. Huomaatko sellaisen jännän piirteen, että silloin kun söin tosi epäterveellisesti niin silloin et ollut huolissani ruokavaliostani, vaikka nykysellään saan kuitenkin varmasti kaikkea mitä tarvitsen ja syön myös paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ja olen lopettanut energiajuomien kittaamisen"

"Nyt haluan sanoa teille tämän asian yhden ja toivottavasti viimeisen kerran. En hyväksy tuota jatkuvaa kritiikkiä ja kuittailua minun ruokavaliostani. Haluan että lopetatte sen nyt heti, sillä minä en ole muuttamassa ruokavaliotani teitä miellyttääkseni. Se miten te puhutte ruokavaliostani ei tunnu yhtään kivalta. Se tuntuu tosi pahalta ja olen todella kyllästynyt siihen." (Joskus tarvitsee olla aika suora, jos kohtelias ja ystävällinen viesti ei mene perille)

 

Maailma olisi varmasti paljon parempi paikka jos me kaikki antaisimme toisillemme ruokarauhan. Ollaanhan me varmasti kaikki kuitenkin yhtä mieltä siitä että olemme etuoikeutetussa asemassa sen suhteen millainen valinnanvapaus meillä on syömisten suhteen. Kunnioitetaan siis toistemme valintoja ja nautitaan ruoasta! Meille on suotu makuaisti ja hyvää ruokaa. Se on aika anteliasta, sillä voisihan tämä asia olla järjestetty vaikka siten, että ainoa ravintomme olisi harmaa, mauton massa, josta kyllä saisimme kaikki ravintoaineet, mutta emme sitä nautintoa, jonka herkullinen ruoka meille tarjoaa. Suurin osa meistä pystyy nauttimaan hyvästä ruoasta. Se asia on meille yhteinen vaikka söisimmekin eri tavalla. Miksi "vain" suurin osa? Koska on myös ihmisiä, jotka eivät pysty syömään. Moni konflikti on helppo saada keskeytymään kun sitä peilaa vähän laajempaa taustaa vasten.

Lähde: Jalkeilla Blogi

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät Hoidot Suomessa ja Euroopassa

HYVE CAM 2018 lataa esite

Vita Aktive

vita aktive

Suomen Terveysjärjestö STJ ry, info [at] stjry.fi p. 044  355 8540