Kokemusasiantuntija, ravintoterapiaopiskelija ja STJ:n hallituksen jäsen Nina Saine haastatteli kilpirauhaspotilas Riikkaa, joka haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään. Haastattelijan oma kommentointi on kursiivilla sulkeissa.

 

Taustaa

STJRy blogi Riikka KreikkaRiikka on 52-vuotias nainen, jolla on neljä lasta. Tänä päivänä hän voi paljon paremmin kuin vielä joitakin vuosia sitten. Millainen on hänen tarinansa? Hän aloittaa muistelunsa niistä ajoista kun hänen lapsensa syntyivät. Jokaisessa raskaudessa hänellä oli raskausmyrkytys. "Viimeisestä meinasi lähteä molempien henki", hän muistelee. Myrkytys eteni nk. Hellp reaktioon, (linkki 1) ja seurasi istukan ennenaikaisen irtoamisen vuoksi runsasta verenvuotoa suoraan kohtuun. Vauvakin hörppäsi siinä yhteydessä verta keuhkoon, seurasi hätäsektio, jonka jälkeen lääkäri imi nopeasti vauvan keuhkoista verta pois. Riikalla oli tuolloin laskenut hemoglobiini arvoon 52.(linkki 2. Duodecimin Terveyskirjaston mukaan naisten viitearvot hemoglobiiniin ovat 117-155 g/l).

Riikka luki vuosia myöhemmin Norjalaisen tutkimuksen, jonka mukaan piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla yhteydessä raskausmyrkytykseen eli pre -eclampsiaan.(mahd. tutkimus, joka löytyy linkistä 3, kts. myös linkki 4) Riikka on tullut siihen tulokseen että oireidensa mukaan hän on kenties sairastanut jonkinasteista kilpirauhasen vajaatoimintaa koko ikänsä, mutta se ei vain ole missään tutkimuksissa tullut ilmi.

 

Diagnoosi löytyy, apu jää vaillinaiseksi

 

Riikka meni kohonneen verenpaineen vuoksi lääkäriin vuonna 2006. Olo oli vetämätön ja raskas ja hän nukkui sohvalla kaiket illat työpäivän jälkeen. Näin hän kertoo silloisista terveysongelmistaan: "Nukuin sohvalla koko illan työpäivän jälkeen. 25kg tuli hyvin lyhyessä ajassa painoa lisää, hiukset olivat kuivat korput, sormet ja jalat turvoksissa, kasvot aivan järkyttävän turvoksissa. Minulla oli myös jäätävä ummetus eli aineenvaihdunta oli aivan seis. Hiki oli jatkuvasti, mutta kuitenkin alilämpöä, hirveitä migreenejä." Perhekin oli ihmeissään äidin jatkuvasta huilaamisesta.

Työterveyslääkärin määräämistä laboratoriokokeista löytyi autoimmuunityreoidiitin eli kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen aiheuttama kilpirauhasen vajaatoiminta, johon aloitettiin Thyroxin lääkitys annosta vähitellen nostaen. (lisää tietoa linkki 5) Riikan vointi alkoi kohentua vähitellen. Vuosien varrella annosta säädettiin aina suuremmaksi ja suuremmaksi. Annoslisäyksen jälkeen vointi oli aina parisen viikkoa parempi, sitten vointi jälleen romahti. (kts. yksi mahdollinen syy linkistä nro 6. Vaikka kirjoituksessa puhutaan T3-hoidoista, sama pätee myös T4-hoitoon, eli Thyroxin -hoitoon) Tätä annostitrailua jatkettiin aina vuoteen 2012 asti. Lääkityksestä huolimatta turvotukset eivät vähentyneet, kilot nousivat koko ajan ja migreenit olivat lähes jokaviikkoista arkea. Oli varsin tavallista että ruumiinlämpö oli jopa alle 35 astetta. Riikan mieliala oli murheellinen. "Tätäkö elämäni tulee olemaan loppuelämän ajan?" Hän oli täysin kyllästynyt ajatuksiin: "Kun minä tästä sohvalta nousen niin teen sen ja sen.. ja en vaan noussut koskaan tekemään väsymykseni vuoksi." Riikka ei kuitenkaan koskaan ole tuntenut itseään varsinaisesti masentuneeksi. Lähinnä hän on tuntenut itsensä ärsyyntyneeksi. "Minä, joka olen ollut hyvinkin toimelias ja vireä, en jaksanut mitään."

 

Fiasko endokrinologin vastaanotolla

 

Riikka kertoo: "Tein sitten vielä vuonna 2012 viimeisen rundin työterveyslääkärille, joka passitti endokrinologille" (Endokrinologia on erikoisala, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia.) Endokrinologi teetti laajojakin hormonitestejä ja väitti kilpirauhastestien tulosten perusteella Riikan olevan liikatoiminnalla, vaikka kaikki oireet viittasivat vajaatoimintaan. Mitatut kilpirauhashormonitkaan eivät olleet yli viitearvojen. Riikan vastustaessa ideaa, että Thyroxin annostusta laskettiin, hän sai kuulla olevansa saamaton ja laiska vaihdevuosi-iässä oleva nainen. Lääkäri tarjosi hänelle masennuslääkitystä. Lisäksi endokrinologin mukaan Riikan piti vain lisätä liikuntaa ja lakata syömästä liikaa. Todellisuudessa Riikka ei pystynyt lisäämään liikuntaa, koska siihen ei ollut voimia. Hänellä oli myös jatkuvasti rytmihäiriöitä. Riikka sanoi endokrinologille menevänsä toiselle lääkärille. Riikka halusi parempaa elämänlaatua! Riikka teki endokrinologista valituksen, koska tämä ei ollut kuunnellut hänen kliinisiä oireitaan.

 

Apu löytyy

 

Riikka löysi tiensä toiselle lääkärille, joka otti hänet vakavasti ja kuunteli tarkkaan. Sitten lääkäri teetti tarkentavia laboratoriotutkimuksia. Lääkärin mukaan Riikka oli oireineen ns. klassinen tapaus siitä kun Thyroxin lääkitys ei sovi. Laboratoriotutkimusten valmistuttua Thyroxin lääkitys vaihdettiin hitaasti ja varovaisesti Liothyronin lääkitykselle. (Liothyronin on aktiivista kilpirauhashormoni T3:a siinä missä Thyroxin on T4-hormonia, josta elimistön tulee muuntaa aktiivista. Kaikilla tämä muunto ei toimi yhtä tehokkaasti ja heillä Thyroxin lääkitys ei toimi riittävästi. He tarvitsevat joko eläinperäistä kaikkia kilpirauhashormoneja sisältävää valmistetta, yhdistelmähoitoa T4- ja T3-hormonilla tai T3-hormonia monoterapiana.)

Hoitovastetta alkoi syntyä jo ensimmäisten viikkojen aikana lääkemuutoksesta. Riikka tarvitsi myös pientä määrää hydrokortisonia korvaamaan puuttuvaa kortisoli hormonia, jotta lääkitys saatiin toimimaan ja vointi kohenemaan. "Koin ylösnousemuksen sohvalta", kertoo Riikka. Hoidon vaikutuksesta turvotukset ovat laskeneet. Työsarkaa on tosin vielä painonhallinnassa. Lääkityksen lisäksi Riikka hoitaa itseään gluteenittomalla, maidottomalla ja lähes viljattomallakin ruokavaliolla. Hoidon tukena Riikalla on myös ravintolisäohjelma. Vointi on hyvä ja mieli on kirkas. Riikka toimii sihteerinä ja hänen työnsä on haastavan monipuolista ja erittäin hektistä. Hän opiskelee tällä hetkellä myös ylempää amk tutkintoa, joka on opinnäytetyötä vaille valmis. Riikka toivoo hartaasti, etteivät omat lapset sairastu kilpirauhasen vajaatoimintaan. "On tämä sen verran pelaamista vaativa inhottava tauti."

 

Lääkkeet ulkomailta

 

Valvira on rajoittanut Riikan lääkärin oikeuksia hoitaa kilpirauhassairauksia, vaikka yksikään lääkärin potilaista ei ole ollut tyytymätön hoitoonsa. Asian käsittely Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa on kesken. Sillä välin lääkärin potilaat joutuvat pärjäämään omillaan jos eivät ole löytäneet tilalle yhtä osaavaa lääkäriä. Tällä hetkellä useankin lääkärin oikeuksia hoitaa kilpirauhashormoneja on rajoitettu. Monet lääkäreistä ovat valittaneet Valviran päätöksistä hallinto-oikeuksiin.

Riikan työterveyslääkäri on kerran uusinut Riikan reseptin T3-lääkitykselle, mutta Riikka ei halua että tämäkin lääkäri joutuu viranomaisten silmätikuksi, joten hän on hakenut lääkityksenä ulkomailta Ateenasta. Suomessa on tällä hetkellä erittäin haasteellista, että löytää lääkärin, joka vielä kirjoittaa T3-lääkityksiä.  ja joka pystyy ottamaan vastaan uusia potilaita. Lääkärit eivät joko tunne T3-hormonia sisältäviä lääkityksiä, ovat saaneet niistä virheellistä informaatiota tai eivät Valviran toimien pelossa uskalla määrätä muuta kuin Thyroxinia siitä huolimatta ettei se kaikille sovi hoidoksi. Lääkärit pelkäävät myös kollegojensa toimivan lääkärien kollegiaalisuusohjeiden vastaisesti (linkki 7) ja tekevän kanteluja Valviraan, kuten on tapahtunut jo usean vuoden ajan. (epävirallinen, haastattelijan itsensä kirjoittama artikkeli, linkki 8)

 

linkkejä:

1. http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&viewType=viewArticle&tunnus=duo10157

 

2. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03031

 

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19920004

 

 4. http://www.nursingtimes.net/pre-eclampsia-linked-to-thyroid/5008789.fullarticle 

 

5. http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/kilpirauhasen-vajaatoiminta-laboratoriotutkimukset-ja-viitearvot

 

6. http://jalkeilla.blogspot.fi/2013/12/miksi-t3-hormonin-lisaaminen.html 7. https://www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/liiton-ohjeet/kollegiaalisuus/

 

8. http://jalkeilla.blogspot.fi/2015/11/valviran-aiheuttaman-piinan-loputtava.html

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät Hoidot Suomessa ja Euroopassa

HYVE CAM 2018 lataa esite

Vita Aktive

vita aktive

Suomen Terveysjärjestö STJ ry, info [at] stjry.fi p. 044  355 8540