Kilpirauhanen ja sen toiminta
Kilpirauhanen on pieni, 15-25 g painava, perhosenmuotoinen sisäeritysrauhanen, joka sijaitsee kaulan alaosassa, henkitorven molemmin puolin. Se koostuu rakkuloista eli follikkeleista, jotka ovat muodostuneet kahdeksi lohkoksi, joita yhdistää kannas eli istmus. (1.)
Kilpirauhanen tuottaa rasvaliukoisia kilpirauhashormoneja, jotka muodostuvat jodista ja tyreoglobuliini-proteiinista (TG/Tygl), joka sisältää mm. aminohappo tyrosiinia. Monimutkaisen muuntumisen kautta syntyy ensin monojodityrosiinia (MIT) ja dijodityrosiinia (DIT) ja kun nämä kaksi yhdistyvät seleenin ja tyreoideaperoksidaasientsyymin (TPO) vaikutuksesta syntyy trijodityroniinia (T3-hormoni). Kun kaksi dijodityrosiinia yhdistyy, syntyy puolestaan tetrajodityroniinia eli tyroksiinia (T4-hormoni). (2.) Lisäksi kilpirauhasen C-soluissa muodostuu kalsitoniinia, joka vähentää luun hajoamista, pienentää seerumin kalsiumpitoisuutta ja vähentää kalsiumin uudelleen imeytymistä munuaisissa. (1.)
Terveellä ihmisellä T4-hormoni muuntuu (dejodiutuu) osittain jo kilpirauhasessa, mutta pääosin kilpirauhasen ulkopuolella T3-hormoniksi, joka on varsinainen biologisesti aktiivinen kilpirauhashormoni. Osa T4-hormonista muuntuu myös inaktiiviseksi eli tehottomaksi käänteiseksi T3-hormoniksi (rT3). (1.) Muuntumisen seurauksena syntyy myös kolmea eri T2-hormonia eli dijodityroniinia (3,5-T2, 3,3´-T2, 3´,5´-T2), kahta eri T1-hormonia eli monojodityroniinia (3-T1, 3´-T1) ja joditonta T0-hormonia eli jodivapaata L-tyroniinia (T0) (3.).V
Veren mukana kulkeutuvat kilpirauhashormonit ovat sitoutuneina proteiineihin, joita on kolme. 1) TBG eli tyroksiinia sitova globuliini, 2) TBPA eli tyroksiinia sitova prealbumiini, joka sitoo myös retinolia eli A-vitamiinia ja 3) albumiini (1.). Eräät lääkeaineet estävät kilpirauhashormonien sitoutumista TBG:hen, kuten nesteenpoistolääkkeenä käytettävä fuorsemidi (Furesis®), verenohennuslääkkeenä käytettävät salisylaatit (Primaspan®, ym.) ja hepariini, tulehduskipulääkkeet diklofenaakki (Voltaren®) ja mefenamiinihappo (Ponstan Forte®), epilepsialääkkeenä käytettävä fenytoiini (Hydantin®) ja lisämunuaissyövän hoitoon käytettävä mitotaani (Lysodren®). (1.)
Dejodinaatio eli T4-hormonin muuntuminen
Dejodinaasientsyymejä on kolme ja ne kaikki sisältävät selenokysteiinia, joka on yksi seleenin muoto (1.). Aktivoiva DIO 1 entsyymi, jota on erityisesti maksassa ja munuaisissa sekä kilpirauhasessa ja aivolisäkkeessä, säätelee koko kehon kilpirauhashormonien tuotantoa. Sen toiminta lisääntyy kilpirauhasen liikatoiminnassa ja vähenee vajaatoiminnassa. Jos DIO1:tä on liian vähän, tuloksena on alhaiset T3v tasot. (4.) Aktivoiva DIO 2 entsyymi huolehtii keskushermoston riittävästä T3-hormonin määrästä ja DIO 2:ta onkin erityisesti aivolisäkkeessä ja keskushermostossa, mutta myös kilpirauhasessa, lihaskudoksessa, sydämessä ja istukassa. Jos T4-hormonituotanto vähenee, DIO 2 toiminta aktivoituu ja T3-hormonin tuotanto lisääntyy. T4-hormonin lisääntyminen puolestaan vähentää DIO 2:n toimintaa ja samalla vähentää T3-hormonin tuotantoa. (1. ja 5.)
DIO 3 on passivoiva entsyymi ja sitä on erityisesti istukassa, keskushermostossa, maksassa ja lihaskudoksessa sekä hemangioomassa (verisuonikasvain ”mansikkaluomi”) (1.). DIO 3 lisää T4:n muuntumista inaktiivisiksi, käänteiseksi T3-hormoniksi (rT3) ja T2-hormoniksi (6.).
T4-hormonin muuntumista T3-hormoniksi vähentävät aliravitsemus ja paasto, yleissairaudet ja vammat sekä maksan ja munuaisten toimintahäiriöt. Lisäksi muuntumista vähentävät lääkeaineet, kuten beetasalpaajat (Emconcor®, Metoprolol®, ym.), glukokortikoidit (prednisoloni Prednisolon®, prednisoni Prednison® ja metyyliprednisoloni Medrol®), propyylitiourasiili (Tiotil®) ja amiodaroni (Cordarone®). (1.)
 
Kilpirauhasen toiminta tiivistettynä (1.)
  1. Hypotalamus tuottaa TRH:ta eli tyreotropiinia (TSH) vapauttavaa hormonia vapauttavaa hormonia
  2. TRH aktivoi TSH:n (kilpirauhasta stimuloiva hormoni) vapautumista aivolisäkkeestä
  3. TSH aktivoi T4 ja T3 hormonin vapautumista kilpirauhasesta
  4. T4 kulkeutuu verenkierron kautta kohde-elimiin kuten, maksaan, munuaisiin, lihaksiin, sydänkudokseen, aivosoluihin, ihosoluihin, jne.
  5. T4 hormoni joko aktivoidaan T3:ksi tai passivoidaan rT3:ksi, eri kudosten tarpeiden mukaan
  6. Dejodinaasientsyymit kontrolloivat kilpirauhashormonien aktiivisuutta ja aineenvaihduntaa systeemisesti koko kehossa ja paikallisesti jokaisessa solussa
  7. Negatiivisella palautusjärjestelmällä T4 ja T3 hormonien määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon hypotalamuksesta vapautuu TRH:ta
Kilpirauhashormonit vaikuttavat koko elimistön toimintaan. Ne ovat välttämättömiä normaalille kasvulle, ne säätelevät elimistön hiilihydraatti-, proteiini- ja rasva-aineenvaihduntaa ja vaikuttavat näin aivojen toimintaan, muistiin, sydämen sykkeeseen, lihasvoimaan, kolesterolipitoisuuksiin, painoon, hiusten hyvinvointiin, yleiseen vireystasoon, suolen toimintaan, lämmön säätelyyn ja mielenterveyteen. (1. ja 7.)
On monia tekijöitä, jotka voivat häiritä kilpirauhasen normaalia toimintaa ja aiheuttaa kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa sekä muita kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Näistä aiheista tulee lähiaikoina lisää tietoa sivuillemme.
 

Lähdeluettelo:

1. Välimäki, M.; Sane, T. & Dunkel, L. (toim.) 2009. Endokrinologia.

2. painos. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy. s. 174-263 2. PubChem. L-Thyronine. Viitattu 27.10.2019. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/l-thyronine

3. Hoefig, C.S. & Köhrle, J. 2014. LC–MS/MS detection of thyroid hormone metabolites in tissue samples. Viitattu 27.10.2019. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1586/
eem.12.48?scroll=top&needAccess=true

4. Gene ID: 1733. 2019. DIO1 iodothyronine deiodinase 1. Viitattu 27.10.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/1733

5. Gene ID: 1734. 2019. DIO2 iodothyronine deiodinase 2. Viitattu 27.10.2019

6. Gene ID: 1735. 2019. DIO3 iodothyronine deiodinase 3. Viitattu 27.10.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/1735

7. Kilpirauhasliitto.fi. Mikä on kilpirauhanen. Viitattu 30.10.2019. https://kilpirauhasliitto.fi/kilpirauhassairaudet/

 
Takaisin ylös